Hoogtecentrum Amsterdam beschikt over een hoogtekamer waarin tot een gesimuleerde hoogte van ongeveer 2500 m getraind kan worden. De meeste klanten trainen echter met maskers die rechtstreeks op een hoogtegenerator kunnen worden aangesloten waardoor we de trainingshoogte kunnen individualiseren en we tot een hoogte van wel 6000 m kunnen komen. Het enige wat u nodig heeft om zelf aan de slag te gaan is een dagkaart, rittenkaart of abonnement voor de hoogtekamer. De kosten hiervan vind u bij Tarieven. U kunt natuurlijk altijd bij ons terecht voor adviezen wat voor trainingen u zou moeten doen in de hoogtekamer. Wanneer u een op maat gemaakt trainingsprogramma wilt, dan kan dat ook.

Trainingsvormen

Hoe u zou moeten trainen in de hoogtekamer hangt af van uw doel. Hieronder volgen een aantal voorbeelden en mogelijkheden van doelen en trainingsvormen.

Doel: gewenning aan hoogte in verband met presteren op hoogte

 • Trainingsvormen:
  • Langdurige blootstelling aan zuurstofarme lucht (1,5 – 8 uur). Wanneer er maar een paar dagen tijd is om aan grote hoogte te wennen, dan is stil zitten in de hoogtekamer of met een masker op even effectief als blootstelling aan hoogte gecombineerd met inspanning.
  • Langdurige continue inspanning in zuurstofarme lucht (45 min – 2 uur / dag). Door te fietsen, wandelen, rennen of roeien in de hoogtekamer, zal de prestatie op hoogte verbeteren. Aantal keer hangt af van de hoogte waar naar toe gewerkt wordt en het aantal dagen acclimatisatie ter plekke. Uit onderzoek komt een gemiddelde blootstelling van 15 uur over een periode van 2 – 6 weken als zeer effectief.
  • Intervaltraining in zuurstofarme lucht (30 – 90 min / dag). Wanneer er een sportprestatie met een interval karakter op hoogte geleverd moet worden, is een intervaltraining effectiever dan een training met gelijkmatige intensiteit.

Doel: Verbetering prestatie zeeniveau

 • Trainingsvormen:
  • Afwisselende blootstelling aan zuurstofarme lucht (60-90 min per dag, 1 – 6 min “op” en 1 – 6 min “af”). Door steeds kort de zuurstofrijke lucht af te wisselen met zeer zuurstofarme lucht (3000 – 6000 m), krijgt het lichaam een flinke prikkel en dit heeft in een aantal onderzoeken geleid tot verbetering in duurprestatie en herhaalde sprintprestatie. Bijkomend voordeel is dat bij deze manier van trainen geen inspanning geleverd hoeft te worden. Het kan dus ook na een fysieke training gedaan worden. Deze training wordt met een masker op gedaan.
  • Herhaalde sprinttraining in zuurstofarme lucht (3000-3500 m). Deze trainingen zijn zeer geschikt voor de intervalsporter, waarbij herhaaldelijk moet worden versneld of gesprint. De training bestaat uit (5 – 20) x [(5 – 30 s) met (20 – 45 s herstel)] en dat 2 -3 keer per week, 4 -6 weken.
  • (Slapen op hoogte. Dit kan niet in de hoogtekamer, maar wel in een hoogtetent en die is ook bij ons te huur. 6 weken slapen op 2500 – 3500 m hoogte zorgt voor een flinke prestatieverbetering).

Doel: Conditie verbeteren en gewicht verliezen

 • Langdurige continue inspanning in zuurstofarme lucht (45 min – 2 uur / dag). Door te fietsen, wandelen, rennen of roeien in de hoogtekamer, zal de conditie sterk verbeteren en omdat het energieverbruik hoger is dan wanneer er normaal gesport wordt, zal er, bij een normaal dieet, meet gewichtsverlies optreden. En het is ook nog goed voor hart en vaten.