Hoe hoger men in de bergen komt, hoe dunner de lucht. Met elke ademteug krijg u minder zuurstof in uw longen, dus moet uw lichaam harder werken om de toevoer van zuurstof naar je spieren en hersenen op gang te houden. Om succesvol de hoogtes te behalen en daar prettig te verblijven, moet er vooraf aangepast worden (pre-acclimatiseren) om beter te kunnen omgaan met de lagere zuurstofniveaus op hoogte. Wanneer men onaangepast of niet volledig aangepast is aan grote hoogte kan dit leiden tot hoogteziekte. Herhaaldelijke training in of blootstelling aan zuurstofarme lucht verminderd de kans op hoogteziekte en zorgt voor een snellere aanpassing ter plekke. Hoogtecentrum Amsterdam kan u adviseren welke methodes en trainingen het meest geschikt zijn voor uw doel.

Ga naar HOOGTEKAMER TRAININGEN om te bekijken welke trainingsvormen voor u geschikt zouden zijn.

HoogteziekteSign at Uhuru Peak, Mount Kilimanjaro - voorkom hoogteziekte met hoogtetraining

Mensen die snel naar grote hoogte gaan of die boven een bepaalde hoogte komen, lopen kans om hoogteziekte op te lopen. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in het lichaam, veroorzaakt door de lage luchtdruk op grote hoogte, waardoor het moeilijker is om zuurstof op te nemen. Acute hoogteziekte of AMS (acute mountain sickness) wordt gekenmerkt door hoofdpijn in combinatie met: verminderde eetlust, misselijkheid, braken, duizeligheid, vermoeidheid en slaapproblemen. De kans om hoogteziekte te krijgen is tussen de 2500 m en 3500 m hoogte 25% en hier gaat het om milde vormen. Tussen de 3500 m en 5500 m loopt de kans om AMS op te lopen op tot 65% met milde of ernstige verschijningsvormen. Boven de 5500 m krijgt vrijwel iedereen in meer of mindere te maken met een vorm van AMS.

 

Test

Hoogtecentrum Amsterdam biedt een specifieke test aan waarbij de gevoeligheid voor hoogte/lage zuurstofconcentratie in de lucht bepaald kan worden. Deze test biedt geen 100% garantie dat hoogteziekte niet gaat optreden wanneer de test positief uitvalt, want gevoeligheid voor grote hoogte is moeilijk te voorspellen en de gevoeligheid voor hoogteziekte is grotendeels erfelijk bepaald. Het geeft echter wel inzicht in hoe goed uw lichaam in staat is om zuurstof in het bloed op te nemen (zuurstofsaturatie van het bloed). Verschillende onderzoeken leggen een relatie tussen de zuurstofsaturatie van het bloed op hoogte en acute hoogteziekte. Het lijkt er op dat bij mensen met ernstige verschijnselen van hoogteziekte, de zuurstofsaturatie lager is dan bij mensen die niet of nauwelijks symptomen van hoogteziekte tonen op dezelfde hoogte.

Risicofactoren

De volgende factoren verhogen, statistisch gezien, de kans op het verkrijgen van hoogteziekte:

 • Een snelle stijging naar grote hoogte, meer dan 300 tot 500 m per dag in de acclimatisatieperiode. Het lichaam krijgt niet de tijd om zich voldoende aan te passen.
 • Zware lichamelijke inspanning. Het lichaam heeft dan nog meer zuurstof nodig, terwijl er al een zuurstofgebrek is.
 • Eerdere geschiedenis van hoogteziekte of longoedeem.
 • Overgewicht
 • Leven onder de 900 m hoogte.
 • Migraine
 • Reeds aanwezige long- en hartaandoeningen.
 • Roken
 • Alcohol
 • Te lage vochtinname
 • Vrouw  zijn
 • <46 jaar oud zijn

plaatje bergbeklimmen en bergwandelen hogtecentrum amsterdam

Mail voor meer informatie over hoogteziekte en het voorkomen ervan naar info@hoogtecentrum.nl.