Trainen in een hoogtekamer is goed voor de gezondheid, op vele manieren. Het helpt bij gewichtsverlies en gewichtsmanagement van gezonde mensen. Omdat er sneller een hoog inspanningsniveau gehaald kan worden in zuurstofarme lucht, is het ook zeer geschikt voor mensen die moeite hebben met intensief bewegen, zoals mensen die geblesseerd zijn of mensen met veel overgewicht.
In een hoogtekamer kan eerder en sneller conditie opgebouwd worden dan buiten de hoogtekamer. Dit maakt het uitermate geschikt voor mensen die snel moeten revalideren na een blessure.

Therapie

Hoogtetraining is een vorm van adaptieve therapie, die gebruikt kan worden om te helpen bij verschillende aandoeningen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat blootstelling aan en/of training in zuurstofarme lucht mogelijk kan helpen bij verschillende medische aandoeningen, zoals:

  • Cardiovasculaire aandoeningen (hoge bloeddruk, betere weerstand tegen hartaanval en hartfalen) . Systemische hypoxie, dat wil zeggen een vermindering van het zuurstofgehalte in de slagaderen, zorgt voor een verwijding van bloedvaten en stimuleert de bloedstroom naar de spieren.
  • Ventilatie/ademhaling aandoeningen (COPD en Slaap-Apneu). Verbeterde reactie op veranderingen in bloeddruk (baroreflex sensitiviteit). Verbeterde reactie op hoge CO2 concentraties in het bloed (hypercapnic ventilatory respons).
  • Neurologische aandoeningen (CVA, incomplete ruggenmergbeschadiging). Versneld herstel en gebruik van functies.
  • Metabole aandoeningen zoals Diabetes en Obesitas. Gewichtsverlies en cardiovasculaire en metabole verbeteringen.

Bij een aantal van deze specifieke aandoeningen hoeft er niet eens ingespannen worden. Alleen al het inademen van zuurstofarme lucht, regelmatig afgewisseld met het inademen van normale, zuurstofrijke lucht, zorgt voor het therapeutische effect. Zo kan ieder naar zijn eigen mogelijkheden gebruik maken van hoogtetraining en daarmee zijn/haar gezondheid en kwaliteit van leven verbeteren.

Ga naar TARIEVEN om inzicht in de kosten te krijgen. Vraag uw verzekeringsmaatschappij naar mogelijke vergoedingen.

hoogtetraining met masker - goed voor de gezondheid